728 x 90

Ένοχος και Ποινή Φυλάκισης Επτά Ετών για το Μαρί,στον Πρώην Αρχηγό ΓΕΕΦ Π.Τσαλικίδη

Ένοχος και Ποινή Φυλάκισης Επτά Ετών για το Μαρί,στον Πρώην Αρχηγό ΓΕΕΦ Π.Τσαλικίδη

Σε ποινή φυλάκισης επτά ετών καταδίκασε το Στρατοδικείο Αθηνών τον πρώην Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο,Αντιστράτηγο εν αποστρατεία Πέτρο Τσαλικίδη. Το Στρατοδικείο Αθηνών έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας τον κ.Τσαλικίδη, για τους 13 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην φοβερή έκρηξη στο Μαρί το 2011. Η έφεση που άσκησε ο τέως Αρχηγός

Σε ποινή φυλάκισης επτά ετών καταδίκασε το Στρατοδικείο Αθηνών τον πρώην Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο,Αντιστράτηγο εν αποστρατεία Πέτρο Τσαλικίδη.

Το Στρατοδικείο Αθηνών έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας τον κ.Τσαλικίδη, για τους 13 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην φοβερή έκρηξη στο Μαρί το 2011.

Η έφεση που άσκησε ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης,έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς περιοριστικούς όρους.Η δίκη διήρκεσε 4 μέρες. 

Ο Πέτρος Τσαλικίδης υποστήριξε ότι δεν θεωρεί ότι φέρει ευθύνη για την τραγωδία και είπε ότι υπέβαλε την παραίτησή του από το στράτευμα σχεδόν αμέσως μετά το φοβερό συμβάν, που συντάραξε την Κύπρο, «ως ελάχιστο φόρο τιμής στα παλικάρια, που χάθηκαν».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσαλικίδης ήταν κατηγορούμενος μαζί με άλλους στην Κύπρο για την τραγωδία στο Μαρί, ωστόσο λόγω της παραμονής του στην Ελλάδα, κρίθηκε από τις ελληνικές Αρχές ότι δεν μπορούσε να εκδοθεί στην Κύπρο, αλλά έπρεπε να δικαστεί στην Ελλάδα.

Η έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» σημειώθηκε στις 5:40 το πρωί της 11ης Ιουλίου 2011. Προκλήθηκε από φωτιά που ξέσπασε σε ανοικτό χώρο όπου υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια με όπλα και πυρίτιδα, αφημένα εκεί από το 2009 που κατασχέθηκαν από ρωσικό πλοίο, χωρίς καμία προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα ή πιθανές πράξεις δολιοφθοράς.

Ο χώρος ήταν μεταξύ της στρατιωτικής βάσης και του διπλανού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού, που καταστράφηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου. Η Κύπρος, μέσα στο πάνδημο πένθος της για τον θάνατο 13 πολιτών της, έζησε σε πολλές περιοχές της χωρίς ρεύμα, μέσα στην κορύφωση του θερινού καύσωνα. Η οικονομική ζημιά, ήταν τεράστια.

Στο Στρατοδικείο, ο Αντιστράτηγος ε.α. Τσαλικίδης, ρωτήθηκε επισταμένως για τη φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων. Στρατιωτική πηγή μας ανέφερε ότι μπορεί να αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ως ορθή η ενέργειά του, όπως εκείνος είπε,δηλαδή να ειδοποιήσει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου για τον κίνδυνο της παραμονής των εμπορευματοκιβωτίων εκεί, αλλά το δικαστήριο έκρινε πως έπρεπε να επιμείνει στη θέση του. 

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως ακόμα και εάν το ΥΠΕΞ Κύπρου διεμήνυσε στον κ. Τσαλικίδη να μην ασχολείται άλλο με το θέμα εκείνο, διότι τάχα ήταν ευαίσθητο λόγω ανάμειξης άλλων κρατικών συμφερόντων (σ.σ.: με το Ιράν), το Στρατοδικείο της Αθήνας έκρινε ότι ο Έλληνας αξιωματικός έπρεπε να επιμείνει να φύγουν ή να φυλαχτούν σε προστατευμένο μέρος τα εμπορευματοκιβώτια, αφού διέβλεπε σοβαρό κίνδυνο. 

Η απόφαση του πενταμελούς δικαστηρίου, που αναμένεται να καθαρογραφεί μέχρι τα Χριστούγεννα (οπότε τότε θα μάθουμε και όλο το σκεπτικό της), πάρθηκε ομόφωνα. 

Το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο (Εφετείο) που θα δικάσει σε δεύτερο βαθμό τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΦ Π. Τσαλικίδη, θα έχει προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. 

philenews.com-sigmalive.com

editor
AUTHOR
PROFILE

Δείτε επίσης

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Τελευταία νέα

Top Authors

Πιο σχολιασμένα

Featured Videos