728 x 90

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας

Η 1η Μαρτίου, έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας, ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας. Με την ευκαιρία αυτή, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνει τα εξής:  Η Πολιτική Προστασία,  είναι θεσμός, ο οποίος στην εποχή μας έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι τοπικές κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε φυσικούς κινδύνους,

Η 1η Μαρτίου, έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας, ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας. Με την ευκαιρία αυτή, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνει τα εξής:
 Η Πολιτική Προστασία,  είναι θεσμός, ο οποίος στην εποχή μας έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι τοπικές κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε φυσικούς κινδύνους, που εμφανίζονται με αυξανόμενη σφοδρότητα εξαιτίας  της κλιματικής αλλαγής.
 Η Πολιτική Προστασία δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων μιας καταστροφής, αλλά πρώτιστα καλύπτει τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της. Αποτελεί  τον  σύμμαχο και το  στήριγμα του πολίτη, όταν έρχεται αντιμέτωπος,  με δύσκολες καταστάσεις.

 Η Πολιτική Προστασία όσο οργανωμένη και να είναι, δεν μπορεί να  δράσει αποτελεσματικά και να διαχειριστεί τις κρίσεις, αν δεν υπάρξει συμμετοχή, προετοιμασία και συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων. Βάση της  λειτουργίας της είναι ο πολίτης, που πρέπει να σέβεται το περιβάλλον, να λαμβάνει ατομικά προληπτικά μέτρα και να  ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες, όταν προκύπτει ζήτημα φυσικών καταστροφών. 
 Πολύτιμος συνεργάτης της Πολιτικής Προστασίας είναι οι οργανωμένες και ανιδιοτελείς εθελοντικές οργανώσεις,  καθώς στους κινδύνους δεν δοκιμάζονται μόνο μεμονωμένοι πολίτες, αλλά ολόκληρες κοινωνίες και η αντιμετώπισή τους, απαιτεί συχνά καθολική συστράτευση.  Ουσιαστικός  παράγοντας στην άμβλυνση των συνεπειών μιας καταστροφής, είναι η επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτει την αδυναμία ακόμη και των πλέον οργανωμένων κοινωνιών να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκαλούν τα φυσικά φαινόμενα.
 Η Πολιτική Προστασία στην Ήπειρο  έχει δοκιμαστεί σε  ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, είναι σε ετοιμότητα καθ΄ όλο το 24ωρο, έχοντας  επιδείξει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη και διαχείριση φυσικών φαινομένων. Δεν υπάρχει όμως κανένας εφησυχασμός,  αλλά αντίθετα, με βάση και τις εμπειρίες που αποκτώνται,  καθημερινά καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση της οργάνωσης, του συντονισμού, των μέτρων πρόληψης και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν, με μοναδικό στόχο την προστασία των συμπολιτών και των εν γένει των συνανθρώπων μας. 

            Δήλωση του Αντιδημάρχου Αρταίων Δ.Κέφη για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας ο Αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Δημήτριος Κέφης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας, ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας. Ο εορτασμός της Ημέρας έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που η κλιματική αλλαγή και η βιομηχανική ανάπτυξη αυξάνουν τις απειλές στη σύγχρονη κοινωνία. Απειλές  φυσικές αλλά και ανθρωπογενείς. Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας στοχεύει στην αύξηση του ενδιαφέροντος και της ευαισθησίας των πολιτών για τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές αλλά και από καταστροφές που προκαλεί η ανθρώπινη ασυνειδησία. Ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μιας καταστροφής αλλά συνδέεται πρωτίστως με τον τομέα της πρόληψης, την αξιοποίηση της γνώσης και της εκπαίδευσης και την ενίσχυση της ετοιμότητας των συνεργαζόμενων φορέων της Πολιτείας. Έχοντας ένα ακόμα  καλοκαίρι μπροστά μας, είναι ευκαιρία να προετοιμαστούμε, λαμβάνοντας μέτρα ετοιμότητας και αναλαμβάνοντας δράσεις με στόχο την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.  Βρισκόμαστε σε άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας για τη θωράκιση της περιοχής μας από πυρκαγιές. Σε συνεννόηση μαζί της σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν έργα αντιπυρικής προστασίας. Μέριμνα υπήρξε και για την προστασία της περιοχής από τις πλημμύρες με την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και την αντικατάσταση θυροφραγμάτων στις τοπικές κοινότητες, όπου ήταν αναγκαία τα έργα αυτά. Ιδιαίτερα σημαντικός για την Πολιτική Προστασία είναι  ο εθελοντισμός. Ως Δήμος Αρταίων δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με εθελοντικές ομάδες και φορείς, με στόχο την οργάνωση ενός μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ικανού ν’ ανταποκριθεί στη διαχείριση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Πέρα από τον εθελοντισμό και την κρατική ευθύνη, υπάρχει και η ατομική ευθύνη του καθενός. Οι πολίτες έχουν υποχρέωση να ελέγχουν το χώρο ευθύνης τους και να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες για τυχόν έκτακτα φαινόμενα. Με τη φύση δεν μπορούμε να τα βάλουμε. Όμως οι επιπτώσεις της ανθρώπινης αφροσύνης και απροσεξίας μπορούν να περιοριστούν και προς αυτή την κατεύθυνση θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
admin
ADMINISTRATOR
PROFILE

Δείτε επίσης

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Τελευταία νέα

Top Authors

Πιο σχολιασμένα

Featured Videos