728 x 90

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ K.O.Π.Ι.

Η Επιτροπή Λόγου και Τέχνης σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι) στo πλαίσιο της Κινηματογραφικής Λέσχης παρουσιάζει το αφιέρωμα: «Western» •       Την Τετάρτη 5 και την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012 προβάλλεται η ταινία: Αληθινό Θράσος “True Grit” (Henry Hathaway) (Η.Π.Α. 1969, 128΄)  Το σενάριο είναι του Marguerite Roberts από το ομώνυμο


Η Επιτροπή Λόγου και Τέχνης σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι) στo πλαίσιο της Κινηματογραφικής Λέσχης παρουσιάζει το αφιέρωμα:
«Western»
       Την Τετάρτη 5 και την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012 προβάλλεται η ταινία: Αληθινό Θράσος “True Grit” (Henry Hathaway) (Η.Π.Α. 1969, 128΄)
 Το σενάριο είναι του Marguerite Roberts από το ομώνυμο βιβλίο του Charles Portis και η σκηνοθεσία είναι του Henry Hathaway. Παίζουν οι ηθοποιοί: John Wayne, Kim Darby, Glen Campbell.
Βραβεία: Χρυσή σφαίρα και Oscar A’ ανδρικού ρόλου.
 Σε μια δύσκολη για την Αμερική εποχή, η δεκατετράχρονη Mattie ενημερώνεται για το θάνατο του πατέρα της από έναν μέθυσο σε ένα  επαγγελματικό του ταξίδι. Η ίδια αποφασίζει να φύγει από το σπίτι της και να αναζητήσει την εκδίκηση. Για αυτόν τον σκοπό, προσλαμβάνει τον αμφιλεγόμενο ομοσπονδιακό πράκτορα Rooster Cogburn και μαζί του ξεκινά μια μεγάλη καταδίωξη στις ελεγχόμενους από τους ινδιάνους περιοχές.

Η δεκαετία του ’60 αποτέλεσε μια μεταβατική εποχή για το ιδίωμα του Western. Οι ταινίες πλέον φαίνεται να εστιάζουν περισσότερο στο σενάριο και τους χαρακτήρες και η δράση φαίνεται να περιορίζεται. Σε αυτό το πνεύμα φαίνεται να κινείται και το True Grit. Το κύριο θέμα της εκδίκησης παίρνει ένα δευτερεύοντα ρόλο, καθώς η ταινία εστιάζει στην εξέλιξη των χαρακτήρων μέσα από ένα δύστροπο ταξίδι. H Mattie ξεκινά το ταξίδι της ως μια έφηβη κοπέλα σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους και ο Cogburn δεν είναι παρά ένας μέθυσος που βρίσκει την ευκαιρία για μερικά χρήματα παραπάνω. Μετά τα συμβάντα της ταινίας όμως η πρωταγωνίστρια φαίνεται να έχει ωριμάσει και ο μέχρι πρότινος τυχοδιώκτης Cogburn φαίνεται να βρίσκει ένα σκοπό στη ζωή του.
Η ταινία κατέχει περίοπτη θέση στην ιστορία των Western, κυρίως λόγω των εξαιρετικών ερμηνειών. O John Wayne καταφέρνει να ενσαρκώσει τον Rooster Cogburn με εξαιρετικό τρόπο. Ο Wayne μεταφέρει στο χαρακτήρα ένα μεγάλο μέρος της δικιάς του προσωπικότητας, ενώ ταυτόχρονα μένει πιστός στο βιβλίο που ενέπνευσε την ταινία. Για τον ρόλο του αυτό ο ίδιος τιμήθηκε με το Oscar A’ ανδρικού ρόλου. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο συμπληρώνει η Kim Darby, η οποία φέρνει μαζί της και την απαραίτητη αθωότητα ενός νεαρού ατόμου που έρχεται αντιμέτωπο με τον υπόλοιπο κόσμο νωρίς.
Ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου έργου να αποτελεί και η πιστότητα στο πνεύμα της εποχής στο οποίο εξελίσσεται. Οι διάλογοι είναι προσαρμοσμένοι στις διαλέκτους της περιοχής και εμφανίζουν μια, σπάνια για τα Western, αυθεντικότητα. Εκτός των διαλόγων, η ταινία αναφέρεται και στη θέση της γυναίκας στην άγρια δύση. Η πρωταγωνίστρια, εκτός από τα φυσικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει, έρχεται αντιμέτωπη και με τη χλεύη των ανδρών της τότε εποχής.
Εντέλει το True Grit αποτελεί μια ταινία ορόσημο για το είδος, ίσως ένα από τα τελευταία σπουδαία western και ένας φόρος τιμής σε ένα από τα μεγαλύτερα ινδάλματα του αμερικανικού κινηματογράφου, τον John Wayne.
 Αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δημήτρης Χατζής», Πανεπιστημιούπολη, στις 8:30 το βράδυ. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της Κ.Ο.Π.Ι http://users.uoi.gr/kopi “True Grit” (Henry Hathaway).
admin
ADMINISTRATOR
PROFILE

Δείτε επίσης

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Τελευταία νέα

Top Authors

Πιο σχολιασμένα

Featured Videos