728 x 90

Μισθολόγιο Στρατιωτικών-Οικονομικά ΥΠΕΘΑ-Μείωση Στρατιωτικής Θητείας : Τι Δήλωσε Σήμερα ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας

Μισθολόγιο Στρατιωτικών-Οικονομικά ΥΠΕΘΑ-Μείωση Στρατιωτικής Θητείας : Τι Δήλωσε Σήμερα  ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»,ανάμεσα στα άλλα ανέφερε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις: Για τα μισθολογικά των Στρατιωτικών και τα οικονομικά του ΥΠΕΘΑ: Εμείς στο ΥΠΕΘΑ, τα ισοδύναμα τα έχουμε βρει εδώ και πάρα πολύ καιρό, από τις

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»,ανάμεσα στα άλλα ανέφερε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις:

Για τα μισθολογικά των Στρατιωτικών και τα οικονομικά του ΥΠΕΘΑ:

Εμείς στο ΥΠΕΘΑ, τα ισοδύναμα τα έχουμε βρει εδώ και πάρα πολύ καιρό, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με κωδικούς, συγκεκριμένα. Είμαστε σε μια συζήτηση της διαμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων. Εδώ υπάρχει μια γραμμή. Η γραμμή είναι ότι αυτή τη στιγμή, για αυτούς που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν θα υπάρξει καμία περικοπή, έχουν υποστεί περικοπές πάνω από το 30%. Άρα, δεν το συζητάμε αυτό το πράγμα. Το ειδικό μισθολόγιο περιλαμβάνει τους πάντες και πρέπει να το ξαναδούμε ολόκληρο και σε σχέση με το πως πάει η οικονομία.

Υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορεί να πάρει κάποιος, ώστε να τονώσει τα έσοδα, να μειώσει τα έξοδα. Ο ένας είναι γνωστός, η αξιοποίηση της αργούσας περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Με δύο νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη περάσει από τη Βουλή, έχουμε ενεργοποιήσει  την ανενεργή περιουσία. Χτες βράδυ πέρασε και η δεύτερη.

Έχει συσταθεί η αρμόδια υπηρεσία  για την αξιοποίηση και έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με φορείς στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Αυτό πηγαίνει καλά.  Με ένα-δυο βήματα ακόμα, που συναποφασίσαμε  προχτές και με τον Υπουργό, νομίζω ότι αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί  και θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα μέσα στο 2017.  Να σας δώσω και άλλο ένα έσοδο. Η αξιοποίηση του σκραπ*, καθώς και η αξιοποίηση του μη αναγκαίου επιχειρησιακού υλικού. 

Έχει σχεδιάσει το επιτελικό γραφείο και προχωράει στο κλείσιμο ανενεργών στρατοπέδων. Όλο αυτό θα γίνει  με βάση τις ανάγκες που θέτουν τα γενικά επιτελεία. Εκείνο που είναι ξεκάθαρο, είναι η λογική που λέει, να έχουμε ένα στρατόπεδο εδώ,  για να ενισχύει την τοπική οικονομία.  Βέβαια, δεν θα αφαιρέσουμε τον στρατό από τα σύνορα. 

Επίσης μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους, αλλάζοντας το στιλ των μεταθέσεων και να διαμορφώσουμε μια καλή κατάσταση και στους ίδιους τους αξιωματικούς αλλά και στις οικογένειές τους, που κάθε δύο χρόνια παίρνουν τα μπογαλάκια τους και πηγαίνουν σε άλλο μέρος.

*Ο όρος scrap εκτός των άλλων χρησιμοποιείται για τα συστήματα του Ελληνικού Στρατού που αποσύρονται από την ενεργό υπηρεσία και συνήθως παίρνουν την άγουσα για το διαλυτήριο προκειμένου να μετατραπούν σε βιομηχανική πρώτη ύλη, κοινώς σκραπ.

Για το ενδεχόμενο μείωσης της στρατιωτικής θητείας:
Δεν εξετάζουμε τη μείωση της θητείας αλλά ακόμα και από οικονομική άποψη δεν θα είχε σοβαρό αποτέλεσμα. Η Ελλάδα δέχεται απειλές. Δηλαδή, δεν μπορούμε από τη μια μεριά να λέμε ότι η Ελλάδα δέχεται παραβιάσεις και από την άλλη, όταν συζητάμε για τη θητεία, να το ξεχνάμε. Είμαι υπέρ της λαϊκότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, που τη συνιστά η υποχρεωτική στράτευση των νέων μας, συνδέοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις με τον ίδιο το λαό.  

Στο 9μηνο και 12μηνο που είναι σήμερα η θητεία, παρέχεται στρατιωτική εκπαίδευση αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο και για τη μετέπειτα ζωή του νέου. Για παράδειγμα, στο Ναυτικό δίνουμε τώρα διπλώματα για του ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ECDL δηλαδή.  Υπάρχει ο νόμος που προβλέπει για τους δικηγόρους  και τους γιατρούς οι οποίοι υπηρετούν τη θητεία τους. Κάνουμε μια προσπάθεια και με το ΤΕΕ αλλά και σε άλλα επιστημονικά πεδία. Επίσης στη ΔΙΣ, στην επεξεργασία των αρχείων της Βερμαχτ, χρησιμοποιούμε γερμανομαθείς οπλίτες. Είναι ένα μεγάλο σχέδιο, που προσπαθούμε να δούμε, πως ακριβώς θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, όπως με το Παιδείας, για ζητήματα που αφορούν την τεχνική εκπαίδευση, η οποία μπορεί να παρέχεται στους στρατευμένους.

editor
AUTHOR
PROFILE

Δείτε επίσης

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Τελευταία νέα

Top Authors

Πιο σχολιασμένα

Featured Videos