728 x 90

«Ο ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΟΣ ΣΦΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΤΑ ΑμεΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ»!

Ανοικτή συζήτηση του Συντονιστικού Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με φορείς των ΑμεΑ και ευπαθών κοινωνικών ομάδων για τις προωθούμενες περικοπές κοινωνικών, προνοιακών και πολυτεκνικών επιδομάτων.  Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε το Συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Α’ Θεσσαλονίκης με φορείς των ΑμεΑ και ευπαθών κοινωνικών ομάδων για τις προωθούμενες από την κυβέρνηση και


Ανοικτή συζήτηση του Συντονιστικού Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με φορείς των ΑμεΑ και ευπαθών κοινωνικών ομάδων για τις προωθούμενες περικοπές κοινωνικών, προνοιακών και πολυτεκνικών επιδομάτων.
 Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε το Συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Α’ Θεσσαλονίκης με φορείς των ΑμεΑ και ευπαθών κοινωνικών ομάδων για τις προωθούμενες από την κυβέρνηση και την τρόικα περικοπές κοινωνικών, προνοιακών και πολυτεκνικών επιδομάτων.
Στη συζήτηση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Στρατούλης   και Δέσποινα Χαραλαμπίδου καθώς και οι: Τάσος Κανταράς, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, Νίκος Σαμανίδης, Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, Τριαντάφυλλος Μυταφίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Θεσ/νίκης, Σουλτανίδου Χριστίνα, μέλος του Συντονιστικού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Α’ Θεσ/νικής, και πλήθος φορέων και σωματείων των ΑμεΑ και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ο Δημήτρης Στρατούλης Βουλευτής Β Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνος του τομέα κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας, ανέφερε στην εισήγησή του μεταξύ άλλων τα εξής:
          «Τα άτομα με αναπηρία και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τα τελευταία δυόμιση χρόνια βίωσαν αντικειμενικά με τον πιο σκληρό τρόπο την οικονομική κρίση, και τις συνέπειες των μνημονίων, εάν ληφθεί υπόψη το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών και επιβίωσής τους, που οφείλεται στην αναπηρία τους.  Οι περικοπές που σημειώθηκαν στους μισθούς και συντάξεις, η δραματική αύξηση της φορολογίας και από τις οποίες δεν εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με αναπηρία ήταν ιδιαίτερα επώδυνες και πιο έντονες σ’ αυτούς και τις οικογένειες τους σε  σχέση με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, γιατί ταυτόχρονα επήλθε αισθητή υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών που τους παρείχαν υποστηρικτικές και εν γένει κοινωνικές υπηρεσίες.
Οι περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις όλου του φάσματος των κοινωνικών, προνοιακών και πολυτεκνικών επιδομάτων του νέου βάρβαρου μνημονιακού πακέτου μέτρων, που προωθεί η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, θα οδηγήσουν τα ΑμΕΑ και τις άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε κοινωνική γενοκτονία.
Ο διακηρυσσόμενος από τη σημερινή συγκυβέρνηση και την τρόικα «εξορθολογισμός» των κοινωνικών, πολυτεκνικών και προνοιακών επιδομάτων δεν είναι τίποτα άλλο παρά το επικοινωνιακό χρυσόχαρτο, με το οποίο προσπαθούν να συσκευάσουν την προωθούμενη -με το νέο μνημονιακό πακέτο μέτρων- αποδόμηση των κοινωνικών πολιτικών που είχαν απομείνει όρθιες τα δυόμιση χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών. Ασφαλώς, υπάρχουν περιθώρια ορθολογικότερου σχεδιασμού και  κατανομής των πόρων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων η στόχευση, όμως, της κυβέρνησης είναι η απαξίωση των ήδη ελάχιστων δομών κοινωνικής προστασίας για δημοσιονομικούς λόγους και όχι η ενίσχυσή τους ή η άρση υπαρχουσών στρεβλώσεων.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι, παράλληλα, το ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει η χορήγηση κοινωνικών, πολυτεκνικών και προνοιακών επιδομάτων να συνδυάζεται από αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με τρόπο ώστε η στήριξη της αναπηρίας να γίνεται στήριξη μόνο της φτωχής αναπηρίας.
Οι πόροι, όμως, που συγκυβέρνηση και τρόικα –κατά απαράδεκτο τρόπο-  σχεδιάζουν να εξοικονομηθούν από περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων δεν θα μεταφερθούν από ευπορότερες ευπαθείς ομάδες στις πιο φτωχές, αλλά κατευθείαν στους τοκογλύφους πιστωτές της χώρας και στους τραπεζίτες για τη λεγόμενη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, που αυτοί χρεοκόπησαν.
Εξήντα χιλιάδες (60.000) ΑμεΑ εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένα, στην ουσία φυλακισμένα) σε λίστες αναμονής και περιμένουν επί μήνες να κριθούν από τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους και για τον καθορισμό των ποσοστών της, με αποτέλεσμα να μην έχουν αυτό το διάστημα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην τους χορηγούνται οι συντάξεις/επιδόματα αναπηρίας και άλλες κοινωνικές παροχές που δικαιούνται και να κινδυνεύουν οι ίδιοι/ίδιες και οι οικογένειές τους με απόλυτη οικονομική εξαθλίωση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζήτησε από την κυβέρνηση:
·        Να χορηγούνται στα ΑμεΑ τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που δικαιούνται επιτέλους στην ώρα τους, μία φορά το μήνα και σε ρητά προκαθορισμένη ημερομηνία, ώστε να μην ξανασυμβεί η  καθυστερημένη κατά 6 μήνες καταβολή τους που παρουσιάστηκε μέσα στο 2012 και τους οδήγησε στην οικονομική εξαθλίωση και την απελπισία.
·        Να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την άμεση υγειονομική κρίση και πιστοποίηση της αναπηρίας των ΑμεΑ και των ποσοστών της από τα αρμόδια ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που μέχρι σήμερα προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, υιοθετώντας τις πολύ σωστές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ για την εύρυθμη και ταχεία λειτουργία τους.
·        Να μην προχωρήσει με το νέο πακέτο βάρβαρων μνημονιακών μέτρων σε περικοπές κοινωνικών, πολυτεκνικών και προνοιακών επιδομάτων σε 300.000 αναπήρους και 400.000 πολύτεκνους και τρίτεκνους, και να μην περικόψει τις φορολογικές απαλλαγές και εκπτώσεις σε αυτές τις κατηγορίες, γιατί έτσι θα τους στείλει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
·        Να μην προωθήσει την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας 160.000 εποχικά εργαζομένων, το ΕΚΑΣ για 80.000 συνταξιούχους κάτω των 65 ετών και συντάξεων 70.000 ανασφάλιστων ηλικιωμένων στέλνοντάς τους στη φτώχεια και την απόγνωση.
·        Να μην να περικόψει, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, από δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που ήδη λαμβάνουν.
·        Να αναζητήσει μόνιμους νέους πόρους για τη στήριξη των ΑμεΑ και ευπαθών ομάδων με σταθερές δομές κοινωνικών υπηρεσιών.
·        Να προχωρήσει στον καθορισμό με τη βοήθεια αδιάβλητης επιστημονικής επιτροπής αξιόπιστου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας αποδεκτού από την Ιατρική και επιστημονική κοινότητα και την ΕΣΑμεΑ ,ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη συνεχής επανεξέταση των ΑμεΑ αλλά και η διαπλοκή και να μπει φραγμός σε αδιαφανείς διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογούνται ελλιπείς και αντικοινωνικές πολιτικές.
·        Να προχωρήσει στον καθορισμό Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, ενιαίου εθνικού μητρώου και κάρτας αναπήρων προκειμένου να αποτρέψει το σύστημα διπλοεγγραφών και παράνομων μηχανισμών χορήγησης επιδομάτων, όπως εξάλλου προτείνουν οι φορείς του αναπηρικού κινήματος και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
·        Να δώσει έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στον ΕΟΠΠΥ για να μην μένει κανείς ασθενής χωρίς φάρμακα και γιατρούς.
Οι περικοπές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα σε συνδυασμό με την προωθούμενη περικοπή συντάξεων αναπηρίας, κοινωνικών φοροαπαλλαγών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μιλάμε πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας για ένα νέο φαινόμενο, αυτό της κοινωνικής γενοκτονίας και ευθανασίας των ατόμων με αναπηρία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αγωνίζεται μαζί με το λαό, για να μην περάσει το νέο πακέτο βάρβαρων μνημονιακών μέτρων και περικοπών και για τη στήριξη και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους που οδηγείται από τη μνημονιακή κυβέρνηση σε ολοκληρωτική κατεδάφιση.
Ο πολιτισμός μια χώρας και η επάρκεια και η κοινωνική ευαισθησία μιας κυβέρνησης κρίνεται πρώτ’ απ’ όλα από την προστασία που παρέχουν στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και στους πολίτες με αναπηρία από τον κίνδυνο της εξαθλίωσης.
Σε όλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση παίρνει ένα μεγάλο μηδενικό, αποδεικνύεται κοινωνικά αναίσθητη, επικίνδυνη για την επιβίωση του λαού και της χώρας. Πρέπει να φύγει και αυτή και οι πολιτικές της, μαζί με την τρόικα και τα μνημόνιά τους, και θα φύγει σίγουρα με τους αγώνες του λαού αλλά και των ΑμεΑ που δεν κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα, δεν λένε στην κυβέρνηση και στην τρόικα «σφάξτε με πασάδες μου να  αγιάσω» ούτε ζητιανεύουν ελεημοσύνη, αλλά κατεβαίνουν και αυτοί στους δρόμους με πανελλαδική κινητοποίηση στις 27/9 στην Αθήνα.
Και η φωνή τους θα ακουστεί δυνατά ότι δεν θα αποδεχτούν τον κοινωνικό καιάδα, για τον οποίο τους προορίζουν η κυβέρνηση και η τρόικα. Ότι θέλουν να ζήσουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Η φωνή τους θα πολλαπλασιαστεί, εάν ενωθεί με τις φωνές των υπολοίπων τμημάτων του λαϊκού κινήματος, που αγωνίζονται για την ακύρωση των νέων σφαγιαστικών μνημονιακών μέτρων και για μια θετική διέξοδο από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια της καταστροφής προς όφελος του λαού και της χώρας.
admin
ADMINISTRATOR
PROFILE

Δείτε επίσης

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Τελευταία νέα

Top Authors

Πιο σχολιασμένα

Featured Videos