728 x 90

Σχέσεις με Τουρκία-ΝΑΤΟ-Δαπάνες ΥΠΕΘΑ:Δηλώσεις ΑΝΥΕΘΑ Δ.Βίτσα

Σχέσεις με Τουρκία-ΝΑΤΟ-Δαπάνες ΥΠΕΘΑ:Δηλώσεις ΑΝΥΕΘΑ Δ.Βίτσα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016, στην ΕΡΤ ,ανάμεσα στα άλλα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε: Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα είναι δεδομένα. Τελεία. Δεν τα βάζουμε ούτε καν για συζήτηση. Όποιος σκέφτεται τέτοιες διαδικασίες ή αλυτρωτικές κορώνες, από τη μεριά της Τουρκίας,

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016, στην ΕΡΤ ,ανάμεσα στα άλλα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε:

Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις:

Τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα είναι δεδομένα. Τελεία. Δεν τα βάζουμε ούτε καν για συζήτηση. Όποιος σκέφτεται τέτοιες διαδικασίες ή αλυτρωτικές κορώνες, από τη μεριά της Τουρκίας, καλύτερα να σκεφτεί διαφορετικά. Έχουμε και τη διεθνή νομιμότητα και την πολιτική θέληση και την αποφασιστικότητα σαν λαός και σαν Ένοπλες Δυνάμεις αυτά να τα υπερασπίζουμε. Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα αλλά και δεν δεχόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να μπουν στο τραπέζι. Κατανοούμε μεν ότι η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα, μάλιστα από τα σύνορά της προς ανατολάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει με τίποτα ότι αμφισβητούνται οι διεθνείς συνθήκες.
Επειδή έχει ανοίξει μια κουβέντα ότι κάποτε «ήταν δικά μας» ή « ήταν δικά τους», θέλω να πω ότι μια τέτοιου είδους γεωπολιτική κουβέντα, στο 99% του πλανήτη, κάποιοι πέρασαν κάποια εποχή, κάποιοι πέρασαν κάποια άλλη εποχή. Δεν λύνονται αυτά τα ζητήματα με αυτόν τον τρόπο. Όλα αυτά, τα ελληνικά νησιά, και προηγούμενα και πριν την οθωμανική κατοχή και πριν τη γερμανική κατοχή είναι ελληνικά, εκτός αν κάποιος τα διεκδικήσει για το Βυζάντιο ή για την αρχαία Ρώμη. Το θέμα μπορεί να φαίνεται γελοίο αλλά είναι σοβαρό. Το παρακολουθούμε με θέληση και αποφασιστικότητα. Το γεγονός αυτό παράγει άλλα προβλήματα. Για αυτό άλλωστε οι 47 παραβιάσεις, τις οποίες αναφέρατε στην ερώτησή σας, είχαν και τις αντίστοιχες αναχαιτίσεις, που αποτελούν μια δήλωση, με την ουσιαστική και με την νομική της έννοια, της κυριαρχίας μας. Αυτό παράγει μια ένταση που δεν είναι χρειαζούμενη ούτε για μας ούτε για την Τουρκία. Επίσης οι αναχαιτίσεις σημαίνουν καύσιμα και πάρα πολλά χρήματα. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλού, στις Ένοπλες Δυνάμεις ή την οικονομία.

Για το ΝΑΤΟ και την κατάσταση στην περιοχή:

Είμαστε μέλος μιας συμμαχίας. Εκπληρώνουμε, με τη δική μας όμως πολιτική, τις αντίστοιχες υποχρεώσεις μας. Θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση εκείνο που δεν μας χρειάζεται καθόλου, στην κόσμο όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι η ένταση. Παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή και με μεγάλη ανησυχία μια προσπάθεια αναβίωσης συνθηκών ψυχρού πολέμου. Επιμένουμε και με τις κινήσεις μας και με τις πρακτικές μας δράσεις να πούμε ότι η διπλωματική οδός λύνει τα προβλήματα και όχι η στρατιωτική οδός. Παράδειγμα αποτελούν τα τρίγωνα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος και η συμφωνία που πάμε να κάνουμε, το επικείμενο τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ιορδανία, που βασίζονται στη φιλία και τη συνεργασία.
Ανησυχούμε και ταυτόχρονα κάνουμε πολύ συγκεκριμένες κινήσεις. Η σύνοδος στη Ρόδο και η σύνοδος της Αθήνας είναι πρωτοβουλίες που προάγουν τη διαδικασία της ειρήνης και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, λόγω γεωπολιτικής θέσης και λόγω γεωστρατηγικής θέσης, είναι σε μια πλήρως ασταθή περιοχή, πρέπει να την κάνει να θέλει να είναι πόλος σταθερότητας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών. Σήμερα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ζούμε σε έναν κόσμο με κυνήγι εντάσεων και εξοπλισμών. Τον πόλεμο δε τον κάνουν από μόνα τους τα κανόνια, αλλά όταν μαζεύονται πολλά κανόνια έχουμε  πολλούς κινδύνους. Η δράση φέρνει και αντίδραση και μετά αρχίζει και χάνεται η μπάλα. Δείτε στη Συρία, ενώ ο πόλεμος ξεκίνησε ως μια διαδικασία για το ποιος θα επικρατήσει εσωτερικά, μετατράπηκε σε ένα διεθνές επεισόδιο, σε ένα διεθνή πόλεμο, όπου ενεπλάκη ο ισλαμιστικός φονταμενταλισμός αποσταθεροποιήθηκε όλη η περιοχή, παράχθηκε προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη. Βέβαια σήμερα ξεχνιέται το από πού ξεκινήσαμε και ποιες είναι οι αιτίες.

Για τις δαπάνες του ΥΠΕΘΑ:

Έχουμε από τη μια πλευρά το ΝΑΤΟ που ζητάει συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες και από την άλλη τη συμφωνία και τους δανειστές να λένε «κόφτε». Εμείς επιμένουμε στα εξής: Πρώτον, έχουμε απειλή. Δεύτερον, ένας προϋπολογισμός όπως και ένας ισολογισμός, στο τέλος, έχουν πέρα από δαπάνες και τον τομέα των εσόδων. Τρίτον, η ανεκμετάλλευτη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να αξιοποιηθεί. Αν αξιοποιηθεί το 20% της περιουσίας που δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, με απόδοση 5% ως ενοίκιο το χρόνο,  συγκεντρώνεται ετησίως ένα ποσόν ύψους 150-200 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε σε μία συζήτηση για αυτό. Δεν μπορεί να ζητάμε και άλλες μειώσεις από τα στελέχη που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι ένα κομμάτι με αναφορά σε 700.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών πάνω από 30%.

editor
AUTHOR
PROFILE

Δείτε επίσης

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Τελευταία νέα

Top Authors

Πιο σχολιασμένα

Featured Videos